Google past keer op keer de algorithmen aan. Nu vraag je je misschien af, waarom dat belangrijk voor jou is. Wat moet je hiervan weten? Ben je in 'overtreding' dan leidt dat tot minder bezoekers naar je sites. Dus minder leads en minder verkopen...

Maar... los je deze punten op? Dan zal Google je daarvoor belonen en zul je beter gevonden worden en helpt indirect Google je aan meer en nieuwe business!​

​Google wil dat je Google blijft gebruiken

Het is heel simpel: er zijn 'slimmerikken' die steeds Google willen misleiden en zo ervoor zorgen dat ze bovenaan in Google komen te staan op belangrijke en commerciƫle zoekwoorden. Google wil dat niet. Google wil dat het beste antwoord op de zoekvraag bovenaan staat! Dan is er geen reden voor mensen om over te stappen naar een andere zoekmachine en blijven veel bedrijven adverteren in Google. DƩ belangrijkste inkomstenbron voor Google...

De grootste veranderingen zaten in grote roll-outs van Google. Had je eerst veel bezoekers op je site en ineens veel minder? Dan ben je waarschijnlijk in strijd met een of meer van de nieuwe regels van Google.

6 Mega grote updates

​De afgelopen jaren heeft Google diverse grote updates gedaan. Tussendoor worden er dagelijks kleine veranderingen doorgevoerd. De belangrijkste tot nu zijn:

  • 1) Panda
  • 2) Penguin
  • 3) Hummingbird (kolibrie)
  • 4) Pigeon (Duif)
  • 5) Mobile update
  • 6) RankBrain

Ik zal zo kort mogelijk de belangrijkste effecten van de updates behandelen.

1) Google Panda (2011)​

In deze update werden met name sites van een lage kwaliteit en ​met spammy content flink omlaag gezet in zoekresultaten. Het was toen meer een filter dan een onderdeel van het algoritme, maar sinds 2016 is dat wel geĆÆntegreerd. Dus regelmatig wordt Panda geupdate.

Waar kijkt Google Panda naar?​

Google vertelt dat niet, maar waar in ieder geval zekerheid over bestaat, dat het onderdeel uit maakt van Panda en waar je site voor gestraft wordt zijn:

  • Gedupliceerde content van andere pagina's (van andere sites, maar ook van je eigen website!)
  • Plagiaat (lastig, wat het verschil is met gedupliceerde content)
  • Magere content in omvang (aantal woorden en verschillende media)
  • Door gebruikers gegenereerde spam (nep-reacties bijvoorbeeld)
  • Teveel keywords in een pagina
  • Gebruikers die kort op de pagina's blijven, niet doorklikken en geen acties nemen op de site (commentaar, liken, delen, downloaden enz.)

​Ben je getroffen door Panda?

Als je plotseling niet meer gevonden wordt in Google en je ziet dat je veel minder bezoekers krijgt, dan is dat een goede indicatie. Je kunt dan een Panda Audit laten uitvoeren. Heb je hier ondersteuning bij nodig? Neem dan even contact op.

​2) Penguin (2012)

Hier pakte Google met name onnatuurlijke linkprofielen aan. Veel inkomende links was heel belangrijk om goed gevonden te worden. Zo waren er sites met honderduizenden inkomende links, die geautomatiseerd waren gegenereerd.

Waar kijkt Penguin naar?​

De volgende type links kunnen leiden tot het verliezen van posities in Google:

  • Links van sites met een lage kwaliteit content en slechte reputatie
  • Links van websites, die alleen voor SEO-linkbuilding worden gebruikt
  • Links die van andere sites komen met een irrelevant onderwerp
  • Betaalde links
  • Links die overmatig geoptimaliseerde ankerteksten hebben (dat is de teks die linkt)

​Ben je getroffen door Penguin?

Ook hier ben je dan verdwenen uit de zoekresultaten voor relevante termen. Dan zal er een Penguin Audit moeten worden uitgevoerd​. En de mogelijk schadelijke links moeten worden verwijderd. Heb je ondersteuning nodig? Wij kunnen helpen.

3) Hummingbird (kolibrie) (2013)

Hiermee ging Google veel meer nadenken over de interpretatie van de zoekvraag. Hierdoor werd de exacte 'match' van de zoekvraag met de zoekwoorden op een pagina meer losgelaten.  Google ging nu meer de context van de tekst bekijken. Synoniemen en thema gerelateerde content kon ook gepresenteerd worden in de zoekresultaten.

Waar kijkt Hummingbird naar?​

Google begint nu echt originele content te waarderen. De standaard optimalisatie tactieken ​werken niet meer. Hummingbird focust op:

  • Exacte match met keywords (komt niet natuurlijk over in de content)
  • Overmatig gebruik van keywords
  • Weinig goede gebruikerservaring (kort op de pagina's en ze nemen geen acties)

Ben je getroffen door Hummingbird?

Hier kun je zelf al heel veel aan doen! Zorg dat je content breder wordt en niet slechts op het keyword gericht is. Zorg dat het natuurlijke, lopende zinnen zijn en dat je synoniemen en dergelijke gebruikt.

Maar kijk ook naar de content zelf! Is die relevant voor je doelgroep? Zijn zij op zoek naar deze content?

4) Pigeon (Duif) (2015-2105)​

​Wanneer het precies in welk land effectief werd is niet echt duidelijk. Maar het effect was wel groot! Wat Google wilde bereiken, is dat locale bedrijven beter gevonden worden door mensen die zoeken in een bepaalde regio of in de zoekopdracht een plaats of regio meegaven.

Het effect was, dat met name locale linkdirectories beter gevonden werden. Ook koppelde Google Search en Google Maps meer aan elkaar. Google ging de locatie van de zoeker en de afstand tot de sites van bedrijven meewegen in de zoekresultaten.

Waar kijkt Pigeon naar?​

​Heb je een bedrijf, waarbij het voor klanten belangrijk is dat je in de regio zit? Dan is het belangrijk te weten waar Pigeon naar kijkt:

  • Niet goed geoptimaliseerde pagina's en matige content
  • Een tekort aan inkomende links van goede kwaliteit
  • Geen goed ingerichte Google bedrijfspagina
  • Inconsistentie tussen Naam, Adres en Telefoongegevens
  • Ontbreken in locale directories (indien die relevant genoeg zijn)

Ben je getroffen door Pigeon?

Je kunt in ieder geval een aantal zaken zelf checken. Heb je nog geen Google Business Page, kijk dan hier hoe je er een op kunt zetten​. Zorg dat de contactgegevens op je site en in de Business page overeen komen.

Kijk naar bepaalde pagina's op je website of die voldoende geoptimaliseerd zijn met locale en regionale content. Maar heb je ondersteuning nodig, kun je altijd even contact met ons opnemen.

​5) Mobile update (2015)

Heel belangrijk!​ Is je website geschikt voor mobiele apparaten? Nu was het wel zo dat het nog geen effect had op de zoekresultaten op laptops en desktops, maar weet dat het aantal zoekopdrachten op een mobiel apparaat op dit moment groter is dat op een desk- of laptop! 

Ps: Google kijkt hier naar iedere pagina op je website individueel! Dus de ene pagina kan geschikt zijn, terwijl een andere dat niet is. Je kunt dat hier bij Google testen.​

Waar kijkt Google Mobile naar?​

Primair gaat het dus om of pagina's 'Mobile-friendly' zijn:​

  • Is de pagina op alle onderdelen 'Mobile friendly'
  • Is Viewport geconfigureerd*
  • Bevat de pagina slecht leesbare content (kleine letters en knoppen en links die niet te bedienen zijn)
  • Het gebruik van plugins

* Als je een website hebt, die al mobile friendly is, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Als dat niet zo is, moet je viewport configureren. Hierin wordt bepaald hoe je website eruit ziet op verschillende apparaten. Hier vind je er meer informatie over.

Is je website in Google Mobile niet vindbaar?

De kans is groot dat je website of bepaalde webpagina's niet geschikt zijn voor mobiele apparaten. Zorg er dus voor dat je website óf adaptief is, dus zich aanpast aan het scherm van de gebruiker, óf je een responsive website hebt.

In dat laatste geval, zijn er systemen, waarbij je kunt bepalen welke content je wel en niet op welk apparaat wilt laten zien.​

Ps: wat heel belangrijk is, omdat meer en meer zoekopdrachten op mobieltjes worden uitgevoerd, dat je over je website gaat nadenken vanuit de gedachte: "Mobile first!". Pagina's met veel content zijn prima voor de vindbaarheid, maar zorg dan dat de primaire doelen voor je bezoeker en jou, bovenaan of na een enkele scroll in de pagina's, beschik​baar zijn.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan even contact op!​

6) RankBrain (2015)

​RankBrain is meer een geautomatiseerd systeem, waarin gekeken wordt naar de traditionele SEO-factoren, maar dit combineert met artificial intelligence. Google weet welke content logischerwijs bij elkaar zou kunnen horen. Het kijkt meer naar thema's, synoniemen, de opbouw van de site en de content op pagina's.

Dus RankBrain evalueert bij de zoekopdracht welke content het meest relevant is. Natuurlijk spelen gebruikerservaring en sociale aspecten (delen, commentaar en dergelijke) nog steeds hele belangrijke rollen!

Ben je getroffen door BrainRank?

Als Google niet goed kan vaststellen of jouw pagina goed aansluit bij de intentie van de zoekvraag, dan doe je niet mee.

Dus als Google geen goede relatie kan leggen tussen de zoekvraag en de inhoud op jouw pagina, kan dat inhouden dat: ​

  • Je pagina te weinig content bevat
  • Er te weinig content op de pagina door Google gerelateerd kan worden aan de zoekvraag
  • Je pagina wellicht te weinig of geen andere media bevat
  • Er een slechte gebruikerservaring is (kort paginabezoek, geen acties en dergelijke)

Het is niet precies duidelijk wat er in RankBrain allemaal omgaat en dagelijks wordt het door ontwikkeld. Maar de genoemde on-page factoren als tijd op de pagina, doorklikken naar andere pagina's op de site en bounce cijfers (direct weer vertrekken van de pagina).

Wat kun je doen?​

Kijk naar pagina's die je graag goed zou willen laten scoren in Google. Bij welke zoekvraag of zoekvragen zou​ deze pagina echt relevant zijn? Staat er dan voldoende toegevoegde waarde op? Laat ook iemand anders ernaar kijken en verbeter je pagina('s).

Het tweede wat je kunt doen is kijken naar de resultaten op de eerste pagina in Google bij de zoekvraag. Hoe ziet hun content eruit? Wat hebben zij nog meer aan relevante content op de website?

​Wil je graag een second opinion over je website en wellicht een technische en content analyse en advies voor je site? Neem dan contact op!

 

Bekijk ook andere artikelen

>
Begin met chatten
1
Heb je een vraag?
Hallo, hoe kan ik je helpen?