Stel je voor je hebt een afspraak bij Shell op het hoofdkantoor met een nieuwe relatie. Jij je beste pak aan en je gaat er naartoe. Je komt bij de draaideur en door de ruit zie je al de lange balie waar je naartoe moet. Je gaat de draaideur door en loopt naar de balie.
De dame erachter staat op en zegt: āWelkom bij Shell, wij zijn opgericht in 1839, we boren naar olie in 165 landen en hebben 34.500 medewerkers. Daar staat een borstbeeld van onze oprichter en daar is een maquette van ons laatste booreiland en hier heb ik nog ons glossy magazineā¦.ā Je begrijpt het al, zo doet ze dat niet. Ze zal eerder iets zeggen als:ā Goedendag, wat kan ik voor u doen?ā of āNaar wie bent u op zoek?ā
ā
Kijk nu eens naar je eigen website...
Hoe ziet de homepage eruit? Stel je voor iemand komt via een link op je website. Via Google of een advertentie of een link op een andere website of Facebook. De kans is groot dat die bezoeker jouw bedrijf en je diensten niet kent.
Hoe zou jij willen dat je ontvangen wordt bij Shell? Hoe zou jij ontvangen willen worden op een website van een ander? Hoe wil je dat bezoekers van jouw website worden ontvangen en wat wil je dat ze vervolgens gaan doen?
Voorkom ook keuzestress!
Je bent vast wel eens bij V&D of de Bijenkorf geweest. Dan loop je naar de roltrap en daar staat een gigantisch bord met alles wat ze hebben en waar het ligt. Als je het niet direct kunt vinden, ga je direct weg. Iemand die voor het eerst op je website komt moet eigenlijk zonder te lezen en na te denken direct kunnen zeggen wat je bedrijf doet of waar de website voor bedoeld is.
Kijk dus ook naar je menu. Knoppen als āDienstenā, āKwaliteitā, āOver onsā. Waarom zou jij op zoān knop op een andere site klikken? Misschien doe je dat inderdaad ook niet. Waarom denk je dan dat ze dat op jouw site ook niet doen?
Kijk ook maar eens naar het waardevolle internet boek: āDonāt make me thinkā van Steve Krug.
