Misschien ben je echt de expert in jouw vakgebied, maar hoe weten anderen dat nou? Zelfs mensen die zeer respectabele studies hebben gedaan, zul je af en toe weer eens iets zien publiceren. Daarmee voegen ze natuurlijk weer iets toe aan de wetenschap, maar met name laten ze weer iets van zich horen. Wie schrijft die blijft, nietwaar? Het vergt gewoon wel wat, als je 'on top of mind' wil blijven of dat je wil dat mensen de perceptie krijgen dat je inderdaad de expert bent. Meestal kĆŗnnen ze dat helemaal niet weten. Jouw kennis en vakgebied is niet die van hun.
Just EAT
EAT is een acroniem dat staat voor Expertise, Authority en Trustworthy. In het Nederlands zouden we er EGA van kunnen maken: Expertise, Geloofwaardigheid en Autoriteit. Waar het simpelweg op neer komt is dat als jij schrijft, wat de meesten niet doen, ben je auteur en werk je aan je autoriteit. Deel je je kennis en je verplaats je je daarbij in je doelgroep, zodat zij zichzelf erin herkennen. En vervolgens deel ook nog klantcases of plaats je geschreven getuigenissen, dan vergroot dat je geloofwaardigheid. Bewust en onbewust.
Als je schrijft en je beperkt het aantal thema's waar je over schrijft, dan gaan op een gegeven moment mensen je beschouwen als een expert op dat vakgebied, op die thema's. Of je het bent of niet, maar dit is wat er in ons brein gebeurt. We geloven het heel snel. Bijvoorbeeld als een vriend van je in jouw stad komt wonen en vraagt: "weet je nog een goede tandarts?". Dan denk je: "die wij hebben is een goeie, ik heb zelden gaatjes en als er iets moet gebeuren, doet het nooit echt pijn". Tsja, hoe kan jij nou beoordelen of 'ie goed is! Maar als je deze tandarts aanbeveelt, wat denk je, zal jouw vriend contact gaan opnemen of niet? Ja, ik denk ook dat 'ie dat gaat doen. Gebaseerd op ƩƩn ervaring van iemand die er eigenlijk geen verstand van heeft.
EAT more
Hoe meer je schrijft en publiceert online, des te groter de kans dat ze je gaan zien als expert. Een handig medium daarvoor is je website en meer specifiek: een blog. Daar kun je oneindig veel artikelen kwijt, categorieën aanmaken en tags, zodat bezoekers makkelijk kunnen doorzien waar je het zoal over hebt. Als je een artikel schrijft, dan is het wel belangrijk even na te denken over het doel. Alleen om kennis te delen, dat is te mager. Wat is het échte doel. Wil je je expert positie vergroten? Prima, maar wat is dÔÔr dan het doel van? En welke conclusie wil je dat ze dan trekken? En wat is de Call To Action? Het is toch zonde als je een artikel schrijft en vervolgens eindigt je verhaal met een punt, terwijl misschien juist nú een lezer gevoelig was voor: "Als je dit herkent, wil ik je graag wat tips geven! Laat even je gegevens achter en ik neem contact met je op!"
Neem contact met me op
Grappig, hè? Nu lees je dit artikel en vraag je je wellicht af wat is dan hier de Call To Action? Nu is dit een artikeltje van een paar honderd woorden en is dit misschien nog veel te dun voor je. Veel te weinig om al voldoende vertrouwen in mij te hebben, dus zal je niet snel nu het formulier invullen om met mij in gesprek te gaan. Zeker niet als je hier voor de eerste keer bent. Maar stel je hebt al vaker iets van me gelezen hebt of je hebt zelfs een boek van me, dan sta je al veel meer open voor dat contact. Als ik dus nu niet die Call To Action neerzet, is de kans bijna 0 dat je contact met me gaat opnemen. Als ik wél vraag om jouw actie, dan is er een kans dat je het wél doet.
Zie je wat een bijzonder psychologisch proces dat eigenlijk is? DÔt vind ik bijzonder interessant! Wat maakt nou dat iemand besluit nu toch zijn gegevens in te vullen. Samen met mijn klanten ben ik daar veel mee bezig, in het hoofd van hún potentiële klanten te kruipen om ze te vragen om de actie en dat we ook weten te bereiken dat bezoeker dat doen!
Wil je ook meer contacten, leads en klanten, met name via je website? Neem even contact met me op, ik ga hier graag over met je in gesprek.